התפתחות השפה ומרכיביה
מרכיבי השפה
השפה היא אבן היסוד של האינטראקציה האנושית, היא מערכת מורכבת ומרתקת המשמשת אבן יסוד לתקשורת.
הבנת מרכיביה הבסיסיים של השפה מאפשרים לקלינאית התקשורת לאתר את הפערים של המטופל ולהקל ולשפר את איכות חייהם.
פונולוגיה
פונולגיה היא מרכיב המתייחס לצלילי השפה והמודעות לקיומם. פונולוגיה מקיפה את הכללים המסדירים את ההפקה והארגון של צלילים, ומניחה את היסודות לדיבור ברור ומובן. שליטה במיומנויות פונולוגיות מאפשרת לנו לבטא צלילים במדויק ולהבין את השפה המדוברת ללא מאמץ.
תחביר
תחביר הוא מרכיב חיוני נוסף של השפה. עוסק במבנה ובסידור של מילים בתוך משפטים. הוא כולל כללים דקדוקיים המכתיבים את סדר המילים, את היווצרות המשפטים ואת היחסים בין מילים. מיומנות בתחביר מאפשרת לנו לבנות משפטים נכונים מבחינה דקדוקית ולהעביר רעיונות מורכבים בצורה קוהרנטית.
סמנטיקה
סמנטיקה היא מרכיב המשמעות בתוך השפה. בוחנת את הקשר בין מילים לבין משמעותן. היא כוללת הבנת משמעויות של מילים, פירוש ניואנסים בשפה והבנת רמזים תלויי הקשר. הבנה סמנטית חזקה מאפשרת לנו לתפוס את המשמעות המיועדת של מסרים ולהביע את עצמם בבהירות ובדייקנות.
פרגמטיקה
פרגמטיקה היא המרכיב החברתי של השפה. היא מתמקדת בכללים ובמוסכמות של תקשורת בתוך הקשרים חברתיים. היא כוללת שימוש בשפה במצבים שונים, הבנת רמזים לא מילוליים והתאמת סגנונות תקשורת בהתאם לצרכי המאזין. מיומנויות פרגמטיות מאפשרות לנו לנווט אינטראקציות חברתיות ביעילות וליצור תקשורת משמעותית
מורפולוגיה
המורפולוגיה המרכיב שעוסק במבנה וההיווצרות של מילים. היא עוסקת במבנה המילה ובשינויים והתוספות הדרושים לשינוי משמעותה. כללי הדקדוק, וההטיות השונות, יחיד/רבים, מין, גוף, וזמן וגם הבניינים השונים נכללים כולם בתחום המורפולוגיה. ידע מורפולוגי מסייע בפיתוח אוצר מילים, זיהוי מילים והבנת קשרי מילים. שליטה במורפולוגיה משפרת את יכולתנו להבין ולייצר מגוון רחב של מילים וביטויים.
התפתחות שפה ותקשורת
התפתחות תקינה של שפה ניתן לתאר לפי שני פרמטרים עיקריים, האחד יכולות קליטה והבנה והשני הבעה ודיבור.
שלבי התפתחות השפה והתקשורת בחלוקה על פי גיל כרונולוגי החל מהלידה:
לידה עד 3 חדשים
בשלב הראשון החל מהלידה ועד גיל 3 חודשים נרצה לראות שהתינוק מתחיל ליצור קשר עין, בעיקר עם האם בזמן ההנקה או האכלה. לקראת גיל 3 חודשים נרצה לראות "חיוך חברתי" כשהוא שומע קול מוכר או מזהה פנים מוכרות. בנוסף נצפה להתנסות ראשונית בהפקת קולות מלמול או גרגור, כשהוא לבדו וגם כתגובה לסביבתו הקרובה.
3 עד 6 חדשים
בשלב זה התינוק כבר מודע יותר לסביבה. הוא אמור ליצור קשר עין ברור עם קרוביו ולחייך כשרואה אדם מוכר. נצפה במהלך התקופה הזאת כי התינוק יגיב לקריאה בשמו ויסובב את ראשו כששומע קול מוכר. נצפה לשינויים באינטונציה של הקול כתגובה למצבים שונים כמו הנאה, רעב או ניסיון שישימו אליו לב. התינוק יתחיל בעיקר בתנועות (אה, אי, או ) וצלילים "אחוריים" כמו ק', ג'. בהמשך לקראת גיל חצי שנה, ניתן לצפות שיפיק גם צלילים "קדמיים" כמו מ', פ' ו-ב'.
6 עד 12 חדשים
בשלב זה התינוק מתחיל להבחין בין טונים שונים, יתחיל להגיב למילים פשוטות כמו "אור", "כדור", או לבקשות פשוטות כמו "בוא אליי". יבין הוראות המלוות בתנועות ידיים או גוף (ג'סטות) ומילים משמעותיות. התינוק גם יתחיל להשמיע יותר מלמולים והברות שונות כמו ba-ba, ma-ma, ga-ga. לקראת גיל שנה, נצפה שהתינוק כבר יפיק את המילים "אבא", "אמא" "אור" וכדומה ויתחיל לחקות צלילים מוכרים כמו קולות של בע"ח, מכונית ועוד. קולות אלו בשלב הזה נחשבים כמילה.
שנה עד שנה וחצי
בשלב זה התינוק מזהה ומכיר חפצים פשוטים בשמם ויודע להושיט יד או להצביע אל עבר חפץ רצוי. הוא יתחיל להגיב ולבצע הוראות פשוטות, כמו "תן לי את הבובה". ידע לענות בהצבעה לשאלות מסוג "איפה הכדור?", "איפה האור?" וכדומה. ימשיך לרכוש מילים חדשות ועד גיל שנה וחצי יבין כ- 50 מילים בערך ויידע להפיק לפחות 10 מילים. המילים לא בהכרח מובנות, חלקן בוודאי משובשות. למשל, "דור" במקום "כדור" או השמטות נוספות של הברות בתחילת מילה.
שנה וחצי עד שנתיים
בשלב זה קצב רכישת מילים חדשות מהיר מאוד, ועד גיל שנתיים אוצר המילים של הפעוט יכיל עשרות מילים, בין היתר שמות עצם שונים כמו כלי תחבורה, שמות של חיות ועוד ובנוסף פעלים כמו "אוכל", "הולך", "נפל" , "ישן" ועוד. לקראת גיל שנתיים יתחילו צירופים של שתי מילים כמו: " כלב בא", "אבא מים". בשלב זה יתפתח משחק סימבולי כמו האכלת בובה מבקבוק וכדומה.
שנתיים עד שלוש
בשלב זה הפעוט מבין כבר מאות מילים, מושגי גודל וכמות בסיסיים, מכיר חלק מהצבעים. מבין הוראות ושאלות מורכבות יותר. מפיק מאות מילים, ומכיר הטיות בסיסיות של פעלים, "אכלתי", "שותים", "נפלו" , מילות יחס ב, ל, על, כינויי גוף ושייכות כמו אני, שלי, שלו. הוא מסוגל ליצור משפטים קצרים מעבר לצירוף שני מילים, משפטי שאלה ושלילה. בשלב זה נצפה גם למילים שהן מעל לשתי הברות.
שלוש עד ארבע
בשלב זה הילד אוצר המילים שהילד מבין נמדד כבר באלפים. הוא מכיר מילים פחות שימושיות או שגרתיות. מבין מושגים מורכבים יותר ומצבים סביבתיים וגופניים שונים. מבין הוראות שמורכבות מיותר משלב אחד. מתחיל להרכיב משפטים מורכבים וארוכים יותר. מטה פעלים בצורה נכונה יותר. עושה שימוש נרחב במילות יחס. מכיר שמות של קטגוריות שונות של מילים. הדיבור כבר פחות משובש ויותר מובן וההגיה אמורה להיות כבר נכונה.
ארבע עד חמש
בשלב זה אוצר המילים שלל הילד כבר מונה למעלה מאלפיים מילים. מבין מושגי זמן בצורה טובה יותר. מבין הוראות יותר מורכבות. מרחיב את מגוון ההטיות של השורש. עושה שימוש במשפטים מורכבים יותר ושואל שאלות מגוונות יותר. בשלב זה גם נצפה שהילד כבר ירכוש וישלים את כל ההגיות שעוד נותרו לו.